1 Kasım 2008 Cumartesi

Traceroute

Yazmayalı uzun zaman olmuş ben bile şaşırdım kendime, yazmayınca içimde bir eksiklik hissettim. Her neyse konumuza dönelim.
İnternete herkes hayrandır şahsen ben hep şaşırırım nasıl bu kadar büyük bir ağ oluşturmuşlar ve bu ağ hiç takılmadan çalışıyor. İçinde çalışan protokoller ve application ları söylemiyorum bile.
İnternete girdiğmizde örneğin milliyet in sitesine tıkladığımızda acaba hangi router lar üzerinden geçip milliyetin server ına ulaştığımızı biliyor muyuz? Bunu öğrenmenin yolları var.
Traceroute sitesine girip bulunduğunuz ip adresini ve gitmek istediğiniz web sitesinin adını veya ip adresini yazdığınızda size nerelerden geçtiğini söylüyor. Bu nasıl çalışıyor anlatmayacağım çok uzun, fakat sonuçta bize bir şey dönüyor bu dönen verilerin ne olduğundan bahsedeceğim.
İkinci yol websitesine girmeye gerek kalmadan komut ekranından (dos) yapılabilir. Komut satırına şunu yazmamız gerekiyor [tracert www.milliyet.com.tr] Aynı işlemi yapacaktır.
Üçüncü yol program aracılığı ile PingPlotter. Bu program yardımıyla da trace işlemleriniz daha efektif bir şekilde yapabiliyorsunuz. Efektiften kastım ne yani, kaç defa trace yapacağımızı söyleyebiliyoruz, çıkan sonuçları grafiksel bir arayüzde görebiliyoruz ve bunları bilgisayarımıza kaydedebiliyoruz falan filan.
Sonuç olarak ne çıkıyor ona bakalım.
www.milliyet.com.tr [83.66.140.10]'ye izleme yolu :
1 89 ms 2 ms 1 ms 10.0.0.1
2 78 ms 76 ms 84 ms 192.168.1.1
3 56 ms 57 ms 86 ms 88.234.40.1
4 * * * istek zaman aşımına uğradı
5 85 ms 77 ms 85 ms 212.156.107.38
6 76 ms 58 ms 72 ms 81.212.25.109
7 78 ms 95 ms 93 ms 212.174.75.142
8 66 ms 61 ms 94 ms 83.66.140.10
Birinci kolon, ana server a ulaşmak için toplam kaç router dan geçtiğini belirtiyor.
İki, üç ve dördüncü kolon, yanında ip adresi bulunan routerlara geldiğinde, bu routerdan çıkabilmek için ne kadar gecikme süresi olduğunu belirtiyor. Bu izleme siz bir defa komutu yazsanız bile 3 defa yapılıyor. Sırasıyla, bu kolonlarda bulunan süreler de yapılan üç izlemenin sırasıyla gecikme süreleri.
Dördüncü kolon, geçtiği router ın ip adresi.
Eğer siz de denerseniz bu ip adreslerin yanında bir de ip adreslerine atanmış router ların isimleri vardır onları da görebilirsiniz.
Bu nerde işimize yarar diyelim bir web siteniz var ve siz ona ulaşamıyorsunuz veya çok geç ulaşıyorsunuz. Bu şekilde web sitenize ulaşıncaya kadar trace işlemi yaparsınız. Geçtiğiniz routerlarda bir problem olabilir veya router dan geçme süresi çok uzun olabilir. Sorunu saptayıp çözüme bir adım daha yaklaşırsınız.
Şunu da belirteyim. Bazı routerlarda firewall vardır ve trace işleminde bize bilgilerini vermez.

2 yorum:

hurkan dedi ki...

Birader emek vermiş birşey yazmışsın tebrik ederim "orijinal şeyler olduğunda paylaşacağım" demişsin ama
anlamadım bunun nesi orijinal?

neyse senin de moralini fazla bozmayayım ama pek bir olayı yok yazdığın yazının.

Yazılarında 'orijinalite'yi biraz da arttırman dileğiyle, devam diyorum..

Ahmet Uzun dedi ki...

Eleştirin için de teşekkür ederim arkadaşım. Bir üstteki arkadaşa cevaben yazdığım yorumda orjinallikten bahsettiğimde aslında internette pek rastlamadığım, milletin bilmediğini düşündüğüm bir şey olması idi. Siz biliyorsanız tabi ki size çok basit gelecektir ve internet ağı tıkır tıkır işlediği için normal kullanıcıların bu gereksinimi yoktur. İhtiyacımız yok diye basit bir şey de olsa öğrenerek bir şey kaybetmeyiz. Bunlar benim düşüncelerim. Herkes farklı düşünebilir tabi.
İyi günler...